Publicatiedatum

Tussen Nottuln en Billerbeck ligt het brongebied van de Berkel in de pittoreske Baumberge. De rivier slingert zich in westelijke richting door het Münsterlandse en Achterhoekse parklandschap om bevaarbaar in Zutphen te eindigen in de IJssel.

De twee auteurs uit het grensgebied verkennen samen dit historische cultuurgebied, dat wordt gekenmerkt door de Nederduitse taal.

Anna Schlottbohm groeide op bij de bron en keert als gekwalificeerde mediawetenschapper terug naar haar geboortestreek om het te herontdekken.

Willem Kootstra, zestalig journalist uit Neede en student van de Duits-Nederlandse auteur en journalist Willy H. Heitling, wil een filmische hommage wijden aan de rivier die hem zijn hele carrière lang is bijgebleven.

Voor de oplettende camera verzamelen de twee verhalen en plaatsen. Zij doorzoeken het grensgebied Münsterland / Achterhoek en interviewen mensen over de identiteits-kenmerken van de regio.

Bij de montage van de film ontstaat een liefdevol portret van een verdeeld en structureel verwaarloosd gebied, dat grote mogelijkheden biedt. Pas wanneer men de polsslag van deze regio neemt worden de parels onthuld van het landschap aan deze rivier, die het volk markeert. In de traditie van de Nederlandse landschap schilderkunst worden ze in beeld gebracht.